Kiseleff Dental
Acasa
Despre noi
Servicii
Preturi
Post-Op
Contact
072-343-3550
Protetica dentară
Specialitate ce tratează metodele de restaurare morfo-funcțională și estetică a aparatului dento-maxilar cu ajutorul coroanelor, punților, protezelor
Coroane
Punți și proteze parțiale
Proteze
Probleme de ocluzie
Coroane
Ce este o coroană dentara ?
O coroană dentară este un aparat care înlocuiește dinții lipsă și/sau țesutul înconjurător. Ea stă pe dinte exact cum o coroană stă pe capul unui rege. Scopul acesteia este să acopere dintele în așa fel încât să îi îmbunătățească aspectul și în același timp să completeze partea lipsă din dintele natural, și să îi mărească rezistența.
Coroana acoperă întreaga parte vizibilă a unui dinte, de la gingie până sus, și uniformizează aspectul danturii, indiferent de cum arată dintele natural de sub ea.
De ce aș avea nevoie de o coroană ?
Coroanele sunt un mod ideal de a restaura dinții a căror rezistenta a fost afectata de o carie sau o obturație (plomba) foarte mare. Coroana dentara folosește la învelirea completa a unui dinte deteriorat.
Pe lângă susținerea dintelui, coroana are și rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui.
Putem folosi coroane și pentru alte scopuri:
Aveți o obturație veche și colorata și doriți să va îmbunătățiți aspectul estetic al dintelui.
Aveți un dinte tratat pe canal și este nevoie de o coroana ca să protejeze dintele de o eventuala fractura a pereților.
Coroana poate fi folosita și ca element de suport pentru o punte mai întinsa sau chiar pentru o proteza.
Din ce este făcută o coroană ?
Coroanele pot fi făcute din diferite materiale - și apar în permanență material noi. Cele mai des întâlnite materiale sunt următoarele:
Cele mai multe coroane sunt făcute din porțelan pe o structura de metale prețioase sau nepretioase peste o capă de metal se ard succesiv mai multe straturi de porțelan.
Porțelan. Coroanele făcute numai din porțelan nu sunt atât de rezistente ca cele metalo-ceramice, dar au o estetică deosebită și sunt ideale pentru dinții frontali.
Ceramica integrală. Aceste coroane nu conțin metal, sunt foarte rezistente și estetice, și pot fi folosite în orice zonă a cavității bucale.
Metal. Aurul este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru coroane. Aurul este neutru din punct de vedere biologic pentru gingie, dar nu este estetic. Azi se folosește în aliaje cu alte metale (platina, paladiumul), culoarea coroanei fiind argintie sau aurie.
Ce tip de coroana sa aleg ?
Coroanele din ceramica presată
Ceramica dentară presată reprezintă o opțiune foarte bună de restaurare a dinților frontali, redând frumusețea zâmbetului natural. Coroanele din ceramică dentară presată sunt realizate fără suport metalic.
Structura de bază este un nucleu rezistent din porțelan sinterizat, care se topește și se presează în cuptor la temperaturi foarte înalte. Nucleul de ceramică se plachează tot cu porțelan, printr-o tehnică de stratificare pas cu pas. Dinții artificiali din ceramică presată obțin astfel transluciditatea și culoarea naturală.
Ceramica dentară presată este biocompatibila și are marele avantaj ca necesita un strat minim de șlefuire în dinte. Există anumite situații în care acești dinți, preparați în vederea amprentării și respectiv restaurării pot fi păstrați vitali. Acest aspect contribuie la obținerea rezultatului estetic dorit.
Coroanele din ceramica dentară presată sunt indicate pentru zona frontala dar nu sunt recomandate pacienților cu bruxism. Nu se pot folosi la realizarea punților intinse (cazul în care lipsesc mai mulți dinți) deoarece le lipsește rezistenta structurii metalice a lucrărilor metalo-ceramice. Nici dinții reconstituiți cu pivoți metalici nu sunt indicați pentru restaurări integral ceramice pentru că transpare culoarea pivotului prin transluciditatea coroanelor de ceramică presată - se prefera pivotii din fibra de sticla sau cei din zirconiu.
Printre avantajele coroanelor din ceramică dentară presată se numără și faptul ca acestea ne permit sa reproducem cu exactitate caracteristicile individuale ale dinților naturali, adică se pot obține zone de matitate sau transluciditate în funcție de fiecare caz în parte. Folosind tehnica CAD/CAM putem sa realizăm coroane din ceramică dentară presată într-o singura ședința. Totodată, coroanele din ceramică presată sunt recomandate persoanelor alergice, deoarece acest material nu generează reacții de tip alergic, iar contactul cu gingia se face numai prin ceramică.
Coroanele din zirconiu
Zirconiul este un metal foarte puternic (oxidul de zirconiu), de culoare albă, care suportă uzura de utilizare zilnică cel puțin la fel de bine ca și dinții naturali. Deoarece coroanele din zirconiu sunt fabricate dintr-un singur bloc de cristal, sunt garantate să reziste de minim cinci ori mai mult timp decat cele din porțelan. Datorită multelor sale avantaje, acest material a devenit în ultima vreme alegerea preferată a majorității pacienților.
Zirconiul constituie suportul (baza) peste care va veni porțelanul, acesta fiind modelat după forma dinților alăturați.
Avantajele coroanelor din zirconiu:
Efectul estetic - aspectul natural este datorat trecerii luminii prin el, astfel încât, atunci când privim o coroană din zirconiu sau un dinte natural, nu se poate observa nici o diferență. In cazul coroanelor metalo-ceramice, dintele va părea opac, metalul blocând trecerea luminii prin el, dupa cum se poate vedea în imaginea alăturată.
Zirconiul este biocompatibil, deci nu poate exista nici o reacție adversa a organismului, și nu poate fi rejectat de organism. Datorita biocompatibilității rezistă foarte mult timp în gură.
Coroanele din zirconiu sunt rezistente, fără insă a avea aspectul masiv al celor din porțelan.
Zirconiul nu corodează, astfel încât acea linie gri-cenușie de la nivelul gingiei, care apare la coroanele metalo-ceramice, este inexistentă la cele din zirconiu.
Senzațiile de prea cald/prea rece, care se pot simți în cazul coroanelor metalo-ceramice, nu există în mod normal în cazul celor din zirconiu, deoarece zirconiul nu conduce electricitatea.
Permite păstrarea unei porțiuni mai mari din dintele existent, pentru că este necesară o preparare minimală. Acesta este un lucru bun pentru cazul în care coroana trebuie să fie indepărtată.
Coroanele din zirconiu se pun la fel ca toate celelalte coroane. Aceasta implică doua etape: mai întâi se face pregătirea dintelui, apoi punerea coroanei. Pregătirea dintelui înseamnă evaluarea și măsurarea dintelui dvs, ca și și slefuirea lui ușoară, ceea ce îi va reduce puțin mărimea. Se va lua o amprenta a dintelui într-un fel de material elastic. Acest mulaj este necesar pentru producerea noii dvs coroane în laboratorul dentar. A doua etapă înseamnă punerea coroanei pe dinte. Acesta este în prealabil făcut mai abraziv cu ajutorul unui acid special care îi va mări aderența. După punerea coroanei, dentistul se va asigura că este perfect pusa în poziție, și, daca este nevoie, îi va regla așezarea. La sfârșit, va fi cimentată în poziție și va fi lustruită.
Datorita rezistentei și a esteticii deosebite, coroanele sau punțile din zirconiu pot fi folosite oriunde în gura, atât la dinții frontali cat și al cei laterali.
Cum se face pregătirea dintelui ?
Dentistul va pregăti dintele într-o forma ideală pentru a primi o coroană. Aceasta înseamnă îndepărtarea unei părți a suprafeței exterioare a dintelui. Cantitatea de dinte îndepărtat va fi egala cu grosimea coroanei. După șlefuirea dintelui, dentistul va lua o amprentă a dintelui preparat, încă una a dinților de pe celălalt maxilar, și încă una pentru înregistrarea mușcăturii. Amprentele vor ajunge la tehnician împreună cu alte detalii necesare fabricării coroanei (culoare, materiale, etc).
Ce înseamnă „Coroana peste pivot” ?
Dacă un dinte este tratat pe canal (deci nu mai are nerv), dentistul poate insera un pivot înainte de aplicarea coroanei. Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care are ca scop refacerea dinților fracturați sau cariați, care ulterior va fi acoperit de o coroană dentara. Pivotul asigură sprijinul și păstrarea coroanei pe dintele reconstruit.
Pivoții pot fi prefabricați (din metal sau fibra de sticla), sau pot fi confecționați de către tehnician pentru a se potrivi exact preparației rădăcinii dvs. Apoi pivoții vor fi inserați în rădăcina dintelui și cimentați în poziție, gata pentru a primi coroana.
Ce se întâmplă între vizitele la dentist ?
Dentistul vă va cimenta o coroana temporară astfel încât să puteți folosi dintele până când coroana este gata. Aceasta coroană temporară va fi estetică, dar mai puțin rezistenta - dar o veți purta numai pentru un timp scurt, de câteva zile sau săptămâni.
Cum este fixată coroana pe dinte ?
Atunci când dumneavoastră și dentistul dumneavoastră sunteți mulțumiți cu poziția, confortul, și aspectul noii dumneavoastră coroane, ea va fi lipită de dinte cu un ciment special. Acest ciment asigură o fixare bună a coroanei.
Cât durează tratamentul ?
Veți avea nevoie de cel puțin două vizite. Prima data vă va fi pregătit dintele, i se vor lua amprentele, se va stabili nuanța care vi se potrivește cel mai bine, și vi se va monta coroana temporară. La a doua vizită vi se va monta coroana permanentă.
În mod uzual există un interval de una sau doua săptămâni între cele doua ședințe. Uneori este nevoie de mai multe probe intermediare pentru ajunge la un rezultat estetic excelent.
Doare atunci când mi se pregătește dintele pentru coroană ?
Nu, nu doare – tratamentul se va face sub o anestezie locală, și pregătirea nu se va simți altfel decât la punerea unei plombe.
Se va observa faptul că port o coroană ?
Coroana va fi făcută să vi se potrivească cit mai bine, din toate punctele de vedere, cu dinții dumneavoastră naturali. Dentistul va fi atent să potrivească perfect nuanța coroanei cu nuanța dinților alăturați.
Cât mă va costa ?
Costul variază funcție de tipul de coroana și de materialul utilizat. Înainte de a începe tratamentul vă vom da o estimare scrisă a planului de tratament.
Cum trebuie să am grijă de coroană ?
Durata de viată a coroanei depinde în buna măsură de modul în care aveți grijă de ea. Coroana în sine nu se va degrada, dar degradarea poate începe la interfața dintre coroană și dintele dumneavoastră natural. De aceea, pentru a preveni acest lucru, este foarte important să păstrați aceasta zonă foarte curată, așa cum, de altfel, trebuie să vă păstrați toți dinții. Trebuie să periați timp de două minute, de două ori pe zi, cu o pasta de dinți cu fluoruri, și să aveți grijă de asemenea să curățați spațiul dintre dinți cu o periuță speciala (numita periuță interdentală) sau cu ață dentară.
Cât va dura o coroană ?
O coroană de care aveți grijă va dura mulți ani, intre 5-10 ani. Daca veniți la controale regulate, veți prelungi durata de viața a unei coroane.
Punti și proteze partiale
De ce ar trebui să înlocuiesc dinții lipsă ?
Desigur, un motiv important este cel estetic. Al doilea este că un dinte lipsă înseamnă o presiune mai mare pe dinții din fiecare parte a spațiului. De asemenea, un spațiu intre dinți înseamnă o mușcătură defectuoasă, deoarece dinții din fiecare parte a spațiului se pot înclina către interiorul spațiului, afectând astfel modul în care dinții de sus și cei de jos calcă unii pe ceilalți. Aceasta va duce cu timpul la resturi de mâncare rămase între acești dinți, ceea ce va afecta atât sănătatea dinților cât și pe cea a gingiei.
Cum sunt dinții lipsă înlocuiți ?
Răspunsul la această întrebare depinde de câți dinți lipsesc și de unde anume sunt aceste goluri dispuse în gură. Starea în care se afla dinții laterali intra de asemenea în evaluarea metodei de urmat.
Exista două moduri principale de înlocuire a dinților lipsă: o proteză parțială și o punte fixă. Proteza parțială este formată din unul sau mai mulți dinți falși, și se poate scoate. Puntea se folosește mai ales atunci când este nevoie să se înlocuiască mai puțini dinți, sau când dinții lipsă se află pe aceeași parte a danturii.
Ce este deci o proteză parțială ?
Proteza parțială este o placă în care se implantează unul sau mai mulți dinți falși. Aceasta poate fi integral din plastic, sau dintr-un amestec de plastic și metal. Ambele feluri, însă, au un număr de fixări (clipuri) cu ajutorul cărora se fixează dantura în gură. Depinzând de unde anume se află aceste fixări, unele dintre ele pot apărea atunci când zâmbiți sau atunci când deschideți gura.
Care este diferența dintre protezele parțiale făcute integral din plastic și cele care conțin și metal ?
Protezele integral din plastic sunt mai ieftine – dar daca nu sunt făcute cu grija și precizie, este posibil să afecteze dinții pe care se sprijină. Puteți opta de asemenea și pentru proteze din plastic flexibile. Acestea nu au nevoie de nici un sistem de prindere, ele fiind ținute în loc prin presiune laterală asupra dinților dumneavoastră naturali.
Protezele parțiale care pe baza metalică sunt făcute dintr-un aliaj de cobalt și crom, și sunt mult mai rezistente. Ele sunt de asemenea mai ușoare, și pot fi susținute de către dinții naturali ramași. Deși baza lor este din metal, ele sunt acoperite cu un plastic de culoarea gingiilor, și dinții implantați în ele au un aspect foarte natural. Ele sunt mai scumpe decât cele din plastic.
Care este cea mai bună alegere pentru mine ?
Lăsați-vă ghidat de către dentist – el va cunoaște starea de sănătate a dinților rămași, și va fi în măsură să va dea un sfat corect care să se potrivească situației dumneavoastră. În cele mai multe cazuri, o proteza parțială pe bază metalică dă cele mai bune rezultate.
Mi se poate monta o punte de îndată ce am pierdut sau mi s-a extras un dinte ?
În cele mai multe cazuri este nevoie de o perioadă de aproximativ 6 luni pentru ca gingia să se însănătoșească după o extracție. Aceasta înseamnă ca veți avea nevoie de o restaurare temporară pe această perioada de timp, până ce vi se cimentează puntea.
Cum trebuie să am grijă de proteza mea ?
Regula de bază este: igienizarea protezei și a dinților restanți după fiecare masa. Întotdeauna curățați proteza deasupra unui bol cu apa, sau deasupra unui prosop împăturit, pentru a o proteja de o scăpare accidentala. Periați proteza pentru a îndepărta orice resturi alimentare.
Folosirea unui curățitor efervescent făcut special pentru proteze va ajuta la îndepărtarea petelor cele mai persistente și va face ca proteza dumneavoastră să va dea o senzație de prospețime (vă rugăm să citiți întotdeauna instrucțiunile fabricantului !) apoi va trebui să o periați din nou, așa cum ați face cu proprii dumneavoastră dinți, având grija să nu apăsați prea tare, aceasta putând să lase ușoare zgârieturi pe suprafața protezei. Recomandăm folosirea unei periuțe mici sau medii, și a pastei de dinți.
Aveți grijă să curățați toate suprafețele protezei, inclusiv suprafețele care intră în contact cu gingiile - acest lucru este foarte important mai ales dacă folosiți orice tip de fixativ pentru proteză. Dacă observați pete sau o acumulare de tartru, vă rugăm să dați proteza medicului dentist (sau igienistului dumneavoastră) pentru curățare.
Trebuie să scot proteza în timpul nopții ?
Dentistul vă va recomanda probabil să scoateți proteza pe timpul nopții pentru a da gurii o ocazie să se odihnească. Daca scoateți proteza, este important să o lăsați să stea în apa pentru a evita orice ușoara îndoire sau crăpare.
Există vreo alternativă la o proteza parțială ?
Principala alternativă este o punte fixă. Aceasta este făcută punând coroane pe dinții de pe ambele extremități ale spațiului, și apoi unind aceste coroane, în spațiul dintre ele, cu unul sau mai mulți dinți falși. Această punte se face în laborator, și se cimentează pe dinții rămași cu un ciment special. Puntea nu poate fi scoasă pentru curățare.
O altă opțiune este puntea numita „Maryland”. Aceasta are niște „aripi” care se fixează pe partea dorsală a dinților de suport (după cum se poate vedea în ilustrația alăturată), necesitând foarte puțina șlefuire.
Pot pune întotdeauna o punte în locul dinților lipsă ?
Se pot pune punți numai atunci când aveți destui dinți de suport sănătoși, cu rădăcina bună și cu un bun suport osos. Dentistul vă va ajuta să decideți care este modul cel mai potrivit de a înlocui dinții lipsă.
Din ce sunt făcute punțile ?
Punțile sunt de obicei făcute din porțelan lipit pe metale prețioase. Uneori se folosesc și alte metale neprețioase în bază, pentru rezistență. De asemenea există unele punți noi, făcute în întregime dintr-un tip special de porțelan rezistent.
Cât mă va costa puntea ?
Costul variază funcție de mărimea și de tipul punții de care aveți nevoie. Întotdeauna este bine să cereți o estimare scrisă înainte de a începe tratamentul dentar. Deși o punte poate părea scumpă, ea va dura totuși mulți ani.
Cum să am grijă de puntea mea ?
Aveți nevoie să curățați puntea în fiecare zi pentru a preveni probleme ca halena (respirația mirositoare) sau ca bolile gingiei. De asemenea trebuie să curățați zilnic sub dinții falși. Dentistul sau igienistul vă va arata cum să folosiți acul pentru punte sau ața dentara speciala, deoarece periuța normală nu poate pătrunde acolo.
Există și alte metode de a fixa dinții falși ?
Da, exista și alte metode, ca de exemplu folosirea unei combinații de coroane și proteze parțiale care pot ascunde sistemul de prindere, prea puțin estetic. Acestea sunt proteze speciale, așa că va trebui să discutați cu dentistul despre oportunitatea folosirii lor.
Pot avea dinții implantați în maxilar ?
Desigur, acestea se numesc implanturi. Avantajul acestei metode este faptul că veți putea să înlocuiți dinții lipsă fără a pune coroane pe ceilalți dinți. Vă rugam să țineți minte ca este tot atât de important să aveți grija de dinții naturali rămași ca și de cei noi, cei care îi inlocuiesc pe cei lipsă.
Proteze
Ce este o proteză ?
Oamenii poartă proteze pentru a înlocui dinții pierduți așa încât să poată avea o dieta completă și sănătoasă, și să poată zâmbi cu încredere. Protezele sunt fabricate fie din plastic (acrilic), fie din metal. O proteza completă (totală) este una care înlocuiește toți dinții naturali de pe un maxilar, fie el cel inferior, fie cel superior.
De ce ar trebui să port proteză ?
Protezele complete, care vă înlocuiesc toți dinții naturali, se potrivesc perfect pe gingiile dumneavoastră. Aceasta vă va ajuta să mâncați în mod confortabil, și să vorbiți clar, ceea ce va vă da un plus de încredere în sine, și de siguranța în societate. Protezele parțiale înlocuiesc dinții care lipsesc, și sunt deseori sprijinite în dinții naturali pe care ii mai aveți. Dacă aveți spatii intre dinți, atunci ceilalți dinți se pot deplasa pentru a lua din spațiul rămas, ceea ce înseamnă ca ați putea rămâne cu dinți strâmbi sau inclinați. Aceasta ar putea să afecteze modul în care muscați, și de asemenea ar putea să vă afecteze în mod negativ și dinții naturali ramași.
Cât de curând îmi pot pune proteza după ce mi s-au scos dinții naturali ?
De regula, proteza pot fi puse de îndată ce vi s-au scos dinții naturali. Acestea se numesc „proteze imediate”. Va trebui să vizitați dentistul cu ceva timp înainte, pentru ca acesta să poată lua masurile și amprenta gurii dumneavoastră.
Cu protezele acestea „imediate” nu trebuie să stați un timp fără dinți în timp ce vi se însănătoșesc gingiile. Totuși, oasele și gingia se pot strânge în timp, în mod special în primele șase luni după ce vi s-au scos dinții. Daca s-a întâmplat acest lucru, proteza dumneavoastră ar putea avea nevoie de o căptușire sau poate chiar de o înlocuire. Dentistul dumneavoastră vă va putea spune mai multe despre acest lucru. Din această cauză dentistul ar putea să vă sfătuiască să așteptați până ce vi se însănătoșesc gingiile înainte de a pune proteza, deoarece aceasta va face ca proteza să se potrivească mai bine. Această însănătoșire poate dura câteva luni.
Cine va fabrica proteza mea ?
Dentistul va lua măsurile și amprenta gurii dumneavoastră, apoi va comanda proteza unui tehnician dentar..
După ce ea va fi confecționata și aplicata în cavitatea bucală, trebuie să vizitați dentistul în mod regulat pentru a verifica starea de sănătate a gurii dumneavoastră, a detecta eventualele probleme, și de asemenea pentru a verifica și eventual regla starea protezei.
Mă va face proteza să arăt un pic diferit ?
Înlocuirea dinților lipsa este foarte buna pentru aspectul, dar și pentru sănătatea dumneavoastră. O proteza completă vă înlocuiește dinții naturali și oferă suportul necesar obrajilor și buzelor, care, altfel, v-ar putea da un aspect de persoana bătrâna. În plus, fără ea, vă va fi greu să mâncați și să vorbiți în mod corect.
Protezele sunt făcute să se potrivească cât mai bine cu dinții naturali, așa încât aspectul dumneavoastră să nu se modifice deloc. De fapt, în unele cazuri proteza poate chiar să îmbunătățească aspectul zâmbetului dumneavoastră.
Voi putea să mănânc cu proteza ?
Mâncatul cu proteza va necesita un pic de practica. Începeți cu o mâncare mai moale, și bine mărunțită. Mestecați încet, folosind ambele parți ale gurii în același timp, pentru a împiedica proteza să se miște. Pe măsura ce vă obișnuiți cu mâncatul, adăugați și alte feluri de mâncare, până ce reveniți, în mod confortabil, la dieta dumneavoastră anterioară.
Va afecta proteza felul în care vorbesc ?
Pronunțarea unor cuvinte este posibil să ceară puțină practică. Citirea cu voce tare și repetarea cuvintelor cu pronunție mai dificilă vă va ajuta în mod cert. Daca observați că proteza din când în când alunecă puțin atunci când râdeți, tușiți, sau vorbiți, repoziționați-o mușcând un pic, și înghițind. Daca această neplăcere continuă, vă rugăm să vorbiți despre aceasta cu dentistul dumneavoastră.
Cât timp ar trebui să o port ?
În timpul primelor câteva zile, dentistul vă va putea sfătui să o purtați cât mai mult timp, chiar și atunci când dormiți. După ce gura dumneavoastră se obișnuiește cu proteza, este posibil să fiți sfătuit să va duceți la culcare fără proteză, pentru a permite gingiilor să se odihnească și pentru a menține gura sănătoasă. Atunci când vă scoateți proteza pe timpul nopții, cel mai bine este să o puneți într-un pahar cu apa pentru a evita eventuala deformare a ei.
Partea superioară a protezei stă foarte bine, de ce am probleme cu partea inferioară ?
Proteza superioară de regulă are mult mai multă aderență care o ține în loc. Pe maxilarul inferior, însă, exista mult mai puțin suport din partea gingiilor, și aceasta parte a protezei se va simți probabil ca fiind mai puțin stabila, fiind nevoie să stea în balanța intre obrajii și limba dumneavoastră. Într-un un timp scurt, însă, veți învață forma protezei, și cum să o țineți bine în loc, chiar și atunci când veți fi cu gura larg deschisă.
Ar trebui să folosesc un fixativ pentru dantură ?
Proteza este făcută special pentru dumneavoastră, și nu ar trebui să aveți nevoie de așa ceva. Totuși, după o vreme, este posibil ca proteza să înceapă să se lărgească un pic, și să nu se mai potrivească la fel de bine. Atunci când se întâmplă acest lucru, unii oameni preferă să folosească pentru un timp scurt un fixativ pentru proteză, înainte de a solicita o proteză nouă. O proteză care nu se mai potrivește foarte bine poate cauza iritare și răni. Vizitați dentistul pentru a va elimina aceste neplăceri în purtarea protezelor.
Trebuie să fac ceva special pentru a avea grijă de gura mea ?
Chiar și cu o proteză completă, tot trebuie să aveți grijă, desigur, de gura dumneavoastră. În fiecare dimineață și seară periați gingiile, limba și cerul gurii cu o periuță moale. Aceasta înlătură tartrul și îmbunătățește circulația sângelui. Dacă purtați o proteză parțială, este încă și mai important să periați bine dinții în fiecare zi. Aceasta va contribui la oprirea strică dinților dumneavoastră, și la îmbolnăvirea gingiei, ceea ce ar putea duce la încă alți dinți pierduți. Dentistul vă poate sfătui să apelați la un igienist care să vă ajute să vă curățați dinții rămăși în mod profesional.
Cât timp durează o proteză ?
Atâta vreme cât aveți grija de ea, ar trebui să dureze câțiva ani. Totuși, proteza va trebui să fie din când în când verificată și rearanjată (sau chiar modificată) din cauza uzurii normale și din cauza schimbărilor petrecute în forma gurii dumneavoastră. Oasele și gingiile se pot contracta, cauzând maxilarele să muște în mod diferit. Protezele slăbite și care nu mai stau bine pot cauza probleme de sănătate, ca de exemplu răni și infecții, ca să nu mai vorbim de disconfort. De asemenea, o proteză care nu se mai potrivește poate face mâncatul și vorbitul mai dificile. Este important să înlocuiți aceste proteze care nu vi se mai potrivesc, sau care s-au uzat prea mult, înainte de a vă cauza alte probleme.
Cât de des ar trebui să fac o vizită la dentist ?
Verificările periodice și curățirea profesională sunt foarte importante pentru păstrarea dinților și gingiilor sănătoase. În general se recomanda un control la dentist cel puțin o data pe an. Controalele periodice ii îngăduie dentistului să verifice starea parților moi ale gurii, incluzând obrajii și limba. Aceste verificări sunt importante pentru a detecta din timp orice infecție și problema pe care ați putea-o avea. Cei care poarta o proteză completă trebuie să stabilească cu dentistul un program de controale periodice. Cu o îngrijire profesionala și regulată, și cu o atitudine pozitivă, puteți fi unul din milioanele de oameni care poartă proteză și care sunt satisfăcuți de starea lor de sănătate și de zâmbetul frumos pe care îl au.
Sunt protezele singura mea opțiune ?
Nu. Implanturile sunt o alta opțiune pe care o puteți lua în considerare.
Probleme de ocluzie
Ce este ocluzia dentară ?
Ocluzia dentară se referă la contactul dintre dinții de pe maxilarul superior și dinții de pe mandibulă. Ocluzia statică este contactul dinților în repaus, iar ocluzia dinamică este atunci când maxilarul se mișcă la fel ca în timpul masticației. Ocluzia dentara depinde de structura osoasa, mușchi, nervi, de structura dinților, sau de postură. Cu alte cuvinte, ocluzia dentară este modul în care se întâlnesc dinții de pe maxilarul inferior cu cei de pe maxilarul superior (mușcătura). Problemele de ocluzie se numesc malocluzii.
Articulația maxilarului inferior cu craniul se numește articulația temporomandibulară.
Ce fel de probleme aș putea avea ?
Dacă dinții nu „calcă” bine unii pe ceilalți, puteți avea probleme nu numai cu dinții propriu-zisi, ci și cu gingiile, cu articulația temporo-mandibulara, sau cu mușchii care mișcă maxilarele. Dinții care nu sunt aliniați, care sunt foarte uzați sau care se fracturează în mod repetat, plombele care cad sau coroanele care se slăbesc, toate acestea pot fi semne ale unor probleme de ocluzie.
De asemenea, unii dintre dinții dumneavoastră pot durea, sau pot fi sensibili la presiune. În plus, o mușcătură incorectă (o malocluzie) poate agrava suplimentar starea dinților care se clatină sau a gingiilor care se retrag. Lovirea dinților unii de alții în timpul masticației, frecarea lor, durerile în articulațiile maxilarului, unele zgomote ciudate în urechi (zumzet, fâșiit), și dificultatea în deschiderea sau închiderea gurii ar putea fi tot din cauza dinților care nu calcă unii pe alții în mod corespunzător.
Mai mult, chiar și mușchii pot fi afectați – dacă dinții dumneavoastră sunt într-o poziție greșită, mușchii maxilarului vor trebui sa muncească mai tare și pot obosi. Aceasta poate duce la spasme musculare. Simptomele cele mai uzuale sunt durerile persistente de cap, migrenele, în special dimineața, dureri în spatele ochilor (dureri sinuzale), ca și eventual dureri în gât sau umeri. În unele cazuri (rare) chiar și mușchii spatelui pot durea.
Cum pot determina dacă am o astfel de problemă ?
Mulți oameni au malocluzii și dinți lipsă, și cu toate acestea nu au simptome deoarece s-au adaptat situației. Din când în când, în vreme de stres și tensiune, simptomele pot apărea și apoi dispărea de la sine. Sau se poate ca dinții și gingiile dumneavoastră să fie afectate imediat, și, în loc de dureri de cap, să suferiți de una sau mai multe din următoarele:
Dinți uzați, tociți
Dinți rupți, plombe care cad sau coroane care se decimentează
Dinți care încep să se clatine
Sensibilitate permanenta a dinților la schimbările de temperatură
Dureri de dinți fără cauze aparente
Dacă suferiți de astfel de probleme, vorbiți cu dentistul dumneavoastră.
Este posibil, de exemplu, să suferiți de bruxism. Bruxismul este o tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților, încleștarea maxilarelor (care conduce în timp la abraziunea suprafețelor dentare și la leziuni dentare permanente) și durere cronică a articulației temporo-mandibulare. Aceasta tulburare afectează o mare parte a populației.
Există două feluri de bruxism: cel nocturn, și cel diurn - cel nocturn este cel mai răspândit. Bruxismul este caracterizat de scrâșnirea dinților și de contracții ritmice ale maxilarului.
Cei mai mulți oameni care își încleștează dinții în acest mod nici nu sunt conștienți că o fac. Uneori aceasta se datorează anxietății, dar de cele mai multe ori oamenii o fac atunci când se concentrează pe ceea ce fac, și sunt absorbiți de acest lucru.
De asemenea, o altă cauză a acestor probleme poate fi și lipsa unor dinți din spatele arcadei dentare, ceea ce poate duce la o mușcătura nebalansată, care poate crea presiune neuniformă pe dinți.
Dacă suferiți de dureri de cap severe, sau de gât, sau de umeri, sau dacă simțiți durere sau disconfort pe partea laterală a feței, în jurul urechilor și în zona articulației maxilarului, este foarte posibil să nu vă fi gândit niciodată la probleme cu această articulație temporo-mandibulare.
Cum se tratează problemele ocluzale ?
Medicul dentist poate diagnostica durerile musculare, zonele abrazate (tocite) produse de bruxism și multe alte simptome ale unei ocluzii disfuncționale.
Primul pas este aplicarea unei gutiere pentru bruxism. Aceasta face ca, prin închiderea gurii, dinții să atingă această suprafață în același timp, ceea ce va duce la relaxarea musculaturii. Gutiera se poate purta ori numai noaptea, ori în mod permanent. Dacă gutiera duce la ameliorarea simptomelor, atunci mușcătura trebuie modificată.
De asemenea, dinții dumneavoastră pot avea nevoie de ajustări (echilibrări). Schimbarea direcției și a poziției unora din liniile înclinate care ghidează mișcarea maxilarului poate deseori să ajute la repoziționarea lui, și la corectarea problemei.
Înlocuirea unor dinți: articulația temporo-mandibulară are nevoie de suport egal pe ambele părți ale ambelor maxilare. Mișcarea de mestecare este corectă numai atunci când toți dinții sunt prezenți, și se află în pozițiile corecte. Dinții lipsă, dacă aveți așa ceva, vor avea nevoie să fie înlocuiți fie cu o proteză parțiala, fie cu o punte. Aceasta înlocuire, totuși, nu se face de regula până când diagnosticul nu a fost confirmat prin verificarea cu o un aparat care, purtat fiind, v-a redus din severitatea simptomelor. La unii pacienți această ameliorare este imediată, la alții, însă, durează un timp, uneori destul de lung.
Medicamentele: unele medicamente ajută într-o oarecare măsură, dar de regulă această ameliorare este numai temporară.
Dieta și exercițiul: așa cum se întâmplă cu toate durerile de articulații, evitarea forțării articulației poate ajuta. Așadar, o dietă cu alimente moi va fi benefică, la fel ca și aplicarea unei surse de căldură externă. Exercițiile de fizioterapie sunt și ele utile, și dentistul va putea să vă arate unele dintre acestea, pe care ar trebui să le practicați.
Relaxarea: acest mod de terapie poate și el ajuta în unele cazuri. Aceste tehnici ajută pacientul să devină conștient de situațiile stresante și să-și controleze tensiunea.
Îndreptarea dinților poate ajuta ?
Dacă dinții dumneavoastră sunt prea nealiniați între ei, sau sunt într-o poziție incompatibilă cu o mușcătură corectă, poate fi necesar să purtați un aparat ortodontic care să le corecteze poziția.
Sunt mulți oameni care suferă de astfel de probleme ?
Aproximativ un om din patru vor avea aceste simptome. Distribuția pe sexe este egală – aproximativ același număr de bărbați și de femei au aceste probleme, cu mențiunea că de obicei femeile tind să se îngrijească mai bine. La femei, aceste probleme deseori apar la menopauză, sau atunci când femeia trece prin schimbări hormonale.
Copyright (c) 2015 KiseleffDental.com. All rights reserved. | Design by the book.