Parodontologie


Bolile gingiilor

  • Care sunt bolile gingiilor ? Ce înseamnă aceasta ? Bolile gingiilor se manifestă prin umflarea, durerea, sau infectarea gingiilor – adică țesuturile care susțin dinții. Exista doua tipuri principale de boli ale gingiilor – gingivita și bolile parodontale.

    Gingivita este inflamarea gingiilor. Acestea devin roșii și umflate și deseori sângerează atunci când vă spălați pe dinți. Gingivita cronică poate deveni parodontita marginala cronica. Există mai multe tipuri de boli parodontale, și toate afectează țesutul care susține dinții. Atunci când aceasta boală se agravează, osul in care sunt înfipți dinții începe să se retragă, ceea ce face ca dinții să înceapă să nu mai fie bine fixați, ducând, într-un final, daca boala nu este tratată, la pierderea dinților.
  • Sunt susceptibil de a avea vreo boală a gingiilor ? Probabil ca da. Cei mai mulți oameni au o formă sau alta de boală a gingiilor, și aceasta este cauza majoră a pierderii dinților la adulți. Din fericire, însă, această boală progresează foarte încet la cei mai mulți oameni, așa încât, cu grijă, poate fi încetinită atât de mult încât să permită oamenilor să își mențină dinții de-a lungul întregii vieți.
  • Care este cauza acestor boli ? Toate bolile gingiilor se datorează tartrului. Tartrul este o peliculă de bacterii care se formează pe suprafața dinților in permanentă. Cele mai multe dintre aceste bacterii sunt inofensive, dar există unele care sunt cauza principală a afecțiunilor gingiilor. Pentru a preveni aceste boli, trebuie să aveți grijă să îndepărtați această peliculă în fiecare zi. Aceasta se face prin perierea atentă a dinților, și prin folosirea periuțelor inter-dentare și a aței dentare.
  • Care este efectul fumatului asupra danturii ? Oamenii care fumează sunt mai expuși bolilor gingivale. Fumatul schimbă compoziția colecției de bacterii aflate în tartrul dentar, crescând numărul celor rele. De asemenea, fumatul reduce debitul de sânge în gingii și în țesuturile adiacente, crescând astfel probabilitatea ca acestea să devină inflamate. Rezultatul este clar – oamenii care fumează vor avea probleme cu gingiile mai curând, și problemele vor fi mai serioase, decât nefumătorii. În plus, din cauza debitului redus de sânge în gingii, fumătorii nu vor primi la fel de bine semnalul de avertizare de boală care este sângerarea gingiilor. Aceste boli sunt cauza principală a pierderii dinților la adulți.
  • Cum aflu că sufăr de o boala a gingiilor ? Primul semn este, desigur, sângerarea gingiilor atunci când vă spălați pe dinți. De asemenea, gingiile pot singura puțin și atunci când mâncați, ceea ce vă poate lăsa un gust neplăcut în gura. Și respirația este afectată, devenind mai urât mirositoare.
  • Ce ar trebui să fac dacă bănuiesc că am probleme cu gingiile ? Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să vizitați dentistul pentru a face un control amănunțit al stării dinților și gingiilor dumneavoastră. Dentistul poate măsura adâncimea gingiei din jurul fiecărui dinte pentru a putea determina dacă exista vreun semn de început al unei boli parodontale. De asemenea, radiografiile îl pot ajuta să evalueze cantitatea de os care a fost pierdută. Aceasta evaluare este foarte importantă pentru stabilirea unui tratament corect și potrivit situației dumneavoastră.
  • Ce se întâmpla dacă nu iau măsuri și las boala netratată ? Problema, din nefericire, cu aceste boli este că deseori progresează încet - încet, și fără durere, așa încât nu veți observa ușor răul pe care îl fac. Totuși, uneori bacteriile sunt mai agresive și mai active, și aceasta va da dureri de gingii. Este posibil să faceți și abcese, și din acestea puroiul să iasă câte puțin, din jurul dinților. După câțiva ani, osul care susține dinții respectivi se poate resorbi. Dacă boala a fost lăsată netratată multa vreme, tratamentul poate deveni dificil.
  • Ce tratament trebuie să urmez ? De regulă dentistul va începe prin a vă curata dinții foarte, foarte bine. Vi se va arăta de asemenea cum să îndepărtați tartrul chiar dumneavoastră, periind toate suprafețele dinților. O rutină zilnică de curățare eficientă a dinților, acasă, prin periere și curățare inter-dentară, este cea mai bună metodă de a preveni agravarea bolii.
  • De ce altceva mai am nevoie ? De îndată ce dinții sunt curați, dentistul ar putea decide să curețe și rădăcinile lor, pentru a fi sigur ca au fost îndepărtate și ultimele aglomerări de bacterii. Această operație se numește chiuretaj subgingival). Este posibil să aveți nevoie de o anestezie locală înainte de intervenție. După aceea, este posibil să simțiți o neplăcere în acea zonă pentru un timp de maxim 48 de ore.
  • Dacă am avut odată o boala parodontală, o pot face din nou ? Din păcate o astfel de boală nu poate fi niciodată vindecată, ci numai controlată astfel încât să nu se progreseze prea repede. Daca urmați tratamentul care v-a fost recomandat, pierderea de os va fi din mult mai lentă, și este posibil sa chiar să înceteze - dar este foarte important să îndepărtați tartrul în fiecare zi, și să vă duceți cu regularitate la control.
  • Am auzit că bolile de acest fel sunt legate, sau pricinuiesc, și alte boli – este adevărat ? În ultimii ani bolile parodontale au fost corelate cu alte probleme de sănătate, ca diabetul, accidentele vasculare, bolile cardiovasculare, sarcina dificilă și cu probleme. Deși mai este nevoie și de alte cercetări pentru a înțelege cum funcționează aceste legături, și cât de corecte sunt ele, ceea ce este clar și dovedit este că o gură sănătoasă, și gingii sănătoase, vor îmbunătăți starea dumneavoastră generala și vor reduce costurile tratamentelor ulterioare.

Regenerare tisulară ghidată (GTR)

  • Ce înseamnă aceasta ?

    Bolile parodontale avansate pot cauza pierderea osului maxilar din jurul dintelui. Aceasta va crește semnificativ riscul de a pierde dintele, deoarece dispariția suportului osos din jurul lui duce la creșterea mobilității dintelui. Odată ce dintele a fost pierdut, situația se va agrava, deoarece osul maxilar se va resorbi. Tehnicile de regenerare ghidată previn pierderea osoasa și chiar stimulează depunerea de os nou, natural. Aceste tehnici se pot folosi atât pe dinții naturali, cât și pe implanturi.

    Se folosesc membrane natural sau sintetice, proteine care stimulează dezvoltarea țesuturilor, și factori de creștere. De asemenea, se poate folosi os natural sau sintetic. Cel natural poate fi recoltat chiar de la dumneavoastră (din cavitatea bucala sau din sold), sau de la animale. Scopul tehnicilor de regenerare tisulară ghidată este de a stimula organismul să depună os nou și, în același timp, să mențină spațiul necesar depunerii de os.

    Operațiunile sunt următoarele:
    • Pierderea locală a osului va duce la creșterea adâncimii pungilor parodontale.
    • Se face o mică incizie pentru a expune defectul.
    • Osul se pune pe defect și se acoperă cu o membrană.
    • Gingia se suturează, și se lasă organismul să resoarbă osul depus, și să creeze os nou, natural.

    GTR ajută organismul să regenereze osul care a fost pierdut ca urmare a bolilor parodontale. Prin acest proces, dinții au șanse crescute de a rămâne sănătoși pe arcadă, fără complicațiile asociate bolilor parodontale. De asemenea, și protezele se vor potrivi mai bine și mai confortabil pe suportul osos. In cazul implanturilor, având mai mult os, șansele de reușită sunt și ele mai mari.
  • Recomandări după operația de regenerare osoasă ghidată

    Vindecarea trebuie să se desfășoare sub protecție antibiotică cu o oră înainte de intervenție și apoi continuat tratamentul 7 zile; recomandăm de asemenea administrarea unui antiinflamator și antialgic pentru prevenirea durerilor și a edemului. Post-operator sunt de un mare folos apele de gură cu clorhexidină și gelurile cicatrizante și dezinfectante aplicate local. Clătitul se face fără putere, doar trecând soluția prin gură timp de câteva secunde.