Ortodonție


  • Ortodonția la toate vârstele

    Puteți beneficia de ortodonție la orice vârsta. Ne-alinierea, încălecarea, și înclinarea exagerată a dinților dăunează atât aspectului cât și sănătății dinților dumneavoastră.

    Tratamentul ortodontic nu doar înfrumusețează zâmbetul, el favorizează de asemenea sănătatea, deoarece dinții devin mai ușor de îngrijit și deci mai puțin susceptibili la apariția cariilor.
  • Ce este tratamentul ortodontic ?

    Tratamentul ortodontic are ca scop alinierea dinților, pentru a le îmbunătăți aspectul și funcționarea.

    Se pot aduce dinții în poziția pe care o dorim aplicând asupra lor puțină presiune constantă, de-a lungul a mai multe luni, sau poate chiar ani, cu ajutorul unor aparate ortodontice fixe sau mobile.
  • De ce avem nevoie de aparat dentar ?

    Poziția dinților și a maxilarului are efect asupra ocluziei. Ocluzia înseamnă articularea dinților maxilari (cei de sus) cu cei mandibulari (cei de jos). Dacă aceștia nu se articulează bine, vorbim de „malocluzie”. Dinții lipsă, nealiniați, încălecați, sau înclinați, pot agrava malocluzia. De asemenea, și obiceiurile vicioase (sugerea degetelor sau a diverselor obiecte (creioane, de exemplu)) o pot agrava.

    Malocluzia poate face ca masticația să fie dificilă și să ducă la apariția unor zone de uzură dentară (tocire). Ea poate de asemenea duce la tensiuni musculare și la durere, fără a mai vorbi despre faptul că dinții înclinați se pot fractura mult mai ușor. In plus, dinții nealiniați și înghesuiți sunt mai dificil de periat, ceea ce duce la creșterea riscului de apariție a cariilor și a bolilor gingivale.

    Tratamentul malocluziei poate ameliora atât zâmbetul cât și sănătatea dumneavoastră. Printre tipurile de malocluzii putem enumera supra-acoperirea verticală, supra-acoperirea orizontală, și ocluzia deschisă.
    • Atunci când dinții superiori sunt mult avansați fată de cei inferiori, vorbim despre o supra-acoperire orizontală.

    • Atunci când dinții superiori îi acoperă prea mult pe cei inferiori, vorbim despre o supra-acoperire verticală.

    • Atunci când dinții superiori se găsesc în interiorul arcadei anterioare, vorbim despre o prognație mandibulară (mandibulă prea dezvoltată).

    • Daca dinții superiori nu se ating cu cei inferiori în plan vertical, vorbim despre o ocluzie deschisă.

    • Spațiere între dinți (diastema (strungăreața = spațiul dintre dinții din fată) și trene (spatii intre ceilalți dinți)).

    • Malocluzie cu devierea liniei inter-incisive (cele două linii inter-incisive nu coincid).

    • Dinți încălecați.

  • Cine administrează îngrijirile ortodontice ?

    Dentistul vă poate rezolva unele probleme ortodontice, dar in cazurile mai serioase, el vă va îndruma către un specialist in ortodonție, numit ortodont.
  • Cine poate urma un tratament ortodontic ?

    Tratamentul ortodontic nu este rezervat numai adolescenților, deoarece poziția dinților poate fi modificată la orice vârsta. Într-adevăr, din ce în ce mai mulți adulți apelează la ortodonție pentru a-și îmbunătăți aspectul. Vă veți sfătui împreuna cu dentistul și ortodontul pentru a alege tratamentul cel mai bun.

    In unele cazuri, este de preferat ca tratamentul ortodontic să fie început chiar înainte de apariția dinților permanenți. Acesta se numește „tratament ortodontic interceptiv”, și permite tratarea problemelor ortodontice și prevenirea agravării lor. Înainte de începerea unui tratament ortodontic, se fac unele investigații: radiografii, fotografii, examen dentar complet.
  • Cât durează un tratament ortodontic ?

    Tratamentele ortodontice sunt destul de îndelungate. Acest timp depinde de vârsta dumneavoastră, de gravitatea problemei, și de metoda de tratament utilizată. Tratamentul implică în general vizite regulate la dentist sau la ortodontist, de-a lungul a mai multe luni sau chiar ani. In general, tratamentul unui adult durează mai mult timp decât cel al unui adolescent. Durata medie a unui tratament este de aproximativ doi ani.
  • Tratamentele ortodontice

    Funcție de gravitatea malocluziei, dentistul sau ortodontistul vă poate recomanda:
    • aparat ortodontic fix (bracket-uri)
    • aparate cu ancorare extra-orală
    • aparate mobile
    • aparate de contenție
    • chirurgie ortognatică
  • 1. Aparatele ortodontice fixe

    Aparatele ortodontice fixe sunt cele mai des întâlnite în cadrul tratamentelor ortodontice. Pentru aceasta, se fixează niște dispozitive metalice (bracket-uri) pe suprafața fiecărui dinte. Apoi, o sârmă este fixată de fiecare bracket cu ajutorul unui elastic, iar prin tracțiuni ușoare dar continue, dinții sunt aliniați în poziție.

    Este probabil să simțiți un disconfort temporar după punerea aparatului dentar fix, sau după ședințele de ajustare a sa. Veți avea nevoie de un scurt timp de acomodare cu aparatul dumneavoastră, care la început vă va putea jena buzele sau obrajii. In acest caz, se poate aplica o ceară ortodontică pe bracket-uri. După vizitele de ajustare a aparatului, vă recomandăm să consumați alimente mai moi.
    • Cum să vă spălați pe dinți atunci când purtați aparate dentare fixe

      Riscul acumulării de placă bacteriană (precursorul tartrului) este mai mare la purtătorii de aparate dentare fixe, de aceea trebuie să fiți mai atenți la modul în care vă spălați pe dinți.

      Este obligatorie folosirea periuțelor interdentale, care ajută la eliminarea plăcii bacteriene din zonele mai greu accesibile. Ortdontodul va verifica modul în care vă igienizați dinții cu ajutorul unor pastile care colorează placa dentară, putând astfel să determinați singuri zonele care necesită mai multa atenție la spălarea pe dinți.
    • Întreținerea aparatelor dentare fixe

      Dacă purtați astfel de aparate, nu trebuie să mușcați obiecte dure, ca de exemplu cuburi de gheață, și să nu roadeți capetele de stilou sau de creion. Nu folosiți gumă de mestecat, caramel, sau halviță, deoarece acestea se vor lipi de elementele aparatului și le pot deforma, sau pot chiar dezlipi unele elemente ale aparatului ortodontic. In acest caz, trebuie să veniți urgent la cabinet.

      Este posibil să puteți chiar dumneavoastră să repuneți elasticele care s-au detașat de bracketuri, cu ajutorul unei pensete. Dacă survine o astfel de problemă, este important să o comunicați ortodontului, și să stabiliți o programare, pentru ca el să o poată repara. Problemele nerezolvate la timp vor prelungi timpul total de tratament.
    • Diferitele tipuri de aparate fixe

      Aparatele fixe actuale sunt mult mai fine și mai puțin vizibile decât erau pe vremuri. In locul aparatelor tradiționale din metal, au apărut cele de ceramică, la culoarea dintelui, și deci mult mai puțin vizibile.

      Există de asemenea aparate sub forma unor gutiere transparente. Aparatele fixe și elasticele sunt disponibile în mai multe culori dintre care puteți alege ce vă place.
  • 2. Ancorarea extra-orală

    Acest tip de aparate se fixează pe creștetul capului, și ghidează mișcarea dinților și evoluția maxilarului la un copil în plina creștere. Dentistul vă va explica cum se poartă acest aparat, și câtă vreme va trebui purtat. De obicei acesta se poartă în timpul nopții.
  • 3. Aparatele mobile

    Acestea nu sunt la fel de eficiente ca cele fixe, dar se pot totuși folosi pentru deplasarea unuia sau mai multor dinți. Ele sunt uneori folosite înaintea începerii unui tratament cu aparat dentar fix, sau poate din motive financiare.
  • 4. Aparatele de contenție

    Aceste aparate folosesc la menținerea poziției dinților la finalul unui tratament ortodontic. Aceste contenții pot fi fixe (care se atașează de dinți prin lipire), sau mobile. Cele mobile trebuie uneori purtate tot timpul zilei, alteori numai pe timpul nopții. O contenție îndelungată ajută la menținerea rezultatului.
  • 5. Chirurgia ortognatică

    Dacă malocluzia este gravă și implică decalaje mari între oasele maxilare, care nu pot fi compensate prin poziționarea dinților, atunci se apelează la chirurgia ortognatică. Astfel, aceste decalaje sunt rezolvate prin fracturarea oaselor maxilare și repunerea lor în poziție corectă cu ajutorul șuruburilor și plăcuțelor de osteosinteză. Aceste intervenții vor îmbunătăți fizionomia întregii fețe și sunt realizate într-un mediu spitalicesc de către chirurgi specializați în chirurgie oromaxilofacială.