Implantologie


Implanturile

  • Ce sunt implanturile dentare ? Un implant dentar este un dinte artificial, fabricat din titan, care este plasat în osul maxilar și este folosit pentru a susține unul sau mai mulți dinți falși. El înlocuiește rădăcina unui dinte natural, exact la fel ca o rădăcina adevărată.
  • Sunt sigure implanturile acestea ? Implanturile sunt sigure, și au o istorie îndelungata. Se poate spune, fără teama de a greși, că implanturile, la fel ca și dinții naturali, vor rezista atâta vreme cât aveți grija de ele. Modul în care aveți grijă de ele, și cât de des vă duceți la controalele periodice, vor avea cel mai mare impact asupra duratei lor de viată. Dacă nu aveți grija de ele în mod corect, implanturile vor dezvolta o „îmbrăcăminte” similara cu cea de pe dinții naturali neglijați și prost îngrijiți. Dacă însă aveți grijă de ele, și daca osul maxilarului în care s-a prins implantul este sănătos și puternic, puteți fi asigurat ca implanturile vor dura multă vreme. Totuși, ca în cazul tuturor implanturilor (ca în cazul protezei de șold, de exemplu) nu exista o garanție pe viață.
  • Mai am încă dinții mei naturali. Pot beneficia de un implant ? Desigur. Puteți avea oricâte implanturi aveți nevoie pentru a completa dinții dumneavoastră naturali rămăși.
  • Se poate întotdeauna pune un implant în locul dinților mei lipsă ? Aceasta depinde de calitatea și starea de sănătate a osului maxilarului dumneavoastră. Dentistul va face un număr de teste pentru a determina acest lucru, ca și cantitatea de os rămas. Dacă nu este suficient, sau dacă osul rămas nu este într-o stare prea bună, este posibil să nu se poată pune un implant fără a se face mai întâi un implant osos.
  • Implantul doare ? Nu. Punerea unui implant este deseori mai ușoară decât scoaterea unui dinte, și se face de obicei sub o simpla anestezie locala. Nu veți simți nici o durere în acel moment, dar, ca și în cazul unei extracții, este posibil să simțiți o oarecare neplăcere în săptămâna următoare intervenției.

    Dentistul vă poate face și un ușor sedativ dacă sunteți foarte anxios sau dacă implantul dumneavoastră prezintă vreo dificultate suplimentară.

    Anesteziile generale sunt foarte rar folosite pentru implanturi, și se fac numai în cazurile foarte complicate.
  • Cât durează acest tratament ? Dentistul vă va putea da un program al tratamentului care urmează. De regulă, dinții falși permanenți se pun trei sau patru luni după ce vi s-au făcut implanturile. În unele cazuri se pot pune dinții falși odată cu implanturile (acestea se numesc „implanturi imediate”) dar trebuie să vă sfătuiți cu dentistul dacă acest lucru este potrivit și recomandabil în situația dumneavoastră particulară.
  • Și după aceea ? Dentistul vă va da sfaturi despre cum să aveți grijă de implanturile dumneavoastră. De asemenea, vi s-ar putea prescrie unele analgezice pentru zilele imediat următoare operației, pe care să le luați în cazul (puțin probabil) al durerilor. După ce vi s-au montat implanturile, osul trebuie să crească în jurul lor și să adere la ele. Acest lucru de regulă durează câteva luni. Uneori este însă posibil ca implanturile să fie stabile și solide chiar mai devreme, grăbind astfel punerea dinților falși.

    Daca aveți de pus unul, doi, sau trei dinți, vi se va putea pune o proteză temporară în așteptarea punerii dinților falși.

    Dacă aveți proteze complete, veți putea să continuați să le purtați în timp ce implanturile se vindecă. Proteza va avea însă nevoie de un număr de modificări și reglări pentru a continua să se potrivească bine, dar sa și protejeze implanturile în cursul vindecării.
  • Sunt dinții implantați mai dificil de curățat ? Nu. Dar este important, desigur, modul în care aveți grija de ei. Dentistul vă va da indicații detaliate despre cum este cel mai bine să ii îngrijiți. Curățirea dinților falși atașați la implanturi nu este cu nimic mai dificilă decât curățirea dinților dumneavoastră naturali. Este însă posibil să existe și zone mai puțin accesibile, și atunci vi se vor arata metode care vă pot ajuta. Este posibil să aveți nevoie să vizitați igienistul puțin mai des, dar cel mai bine este sa ascultați de sfatul dentistului.
  • Daca aveam boli ale gingiei pe când aveam dinții naturali, acestea vor continua și cu implanturile ? Da, dacă nu aveți grijă de ele suficient de bine. Dacă le mențineți curate și veniți la control la dentistul dumneavoastră suficient de regulat, nu veți avea nici o problemă. Fumatul de asemenea afectează atât sănătatea dinților naturali cât și pe cea a implanturilor. Așadar, dacă fumați, va trebui să aveți mai multă grijă de implanturile dumneavoastră.
  • Pot scoate dinții dacă sunt fixați pe implanturi ? Cei mai mulți dinți falși atașați la implanturi pot fi scoși și puși numai de către dentist. Cu toate acestea, dacă aveți proteze detașabile atașate la implanturi, atunci veți putea să le scoateți chiar dumneavoastră pentru a le curăța.
  • Sunt implanturile vizibile ? Nu. Implanturile bine făcute arata exact ca și dinții naturali.
  • Am nevoie de un implant pentru fiecare dinte lipsă ? Dacă aveți un singur dinte lipsă, veți avea nevoie de un implant care să susțină dintele fals. Dar și dacă aveți mai mulți dinți lipsa, și ei sunt alăturați, puteți avea implanturi individuale. De asemenea, este posibil ca un implant să susțină mai mult de un singur dinte – acesta este un subiect pe care-l veți discuta cu dentistul, și acesta vă va sfătui care este cea mai buna opțiune pentru dumneavoastră.
  • Ce se întâmplă daca am un accident și mă lovesc ? Implanturile și dinții pe care ii susțin pot fi afectați de un accident exact la fel ca și dinții naturali, așa că este recomandat să purtați un echipament de protecție în cazul în care faceți sporturi care implica contact sau obiecte în mișcare rapida (box, baseball, etc). Dacă numai dinții au fost afectați, atunci ei pot de regulă fi scoși și înlocuiți, fără a fi nevoie să se intervină și asupra implantului.

    Cu toate acestea, dacă implantul de titan este afectat și nu se mai poate repara, acesta se poate chiar lăsa (în siguranță) în maxilar dacă este prea dificil de scos. Un alt implant se va putea monta alături de cel stricat.
  • Ce se întâmplă dacă implantul nu aderă la os ? Acest lucru se întâmplă foarte rar. Dacă implantul începe să se miște în timpul vindecării, sau imediat după aceea, el poate fi scos cu ușurința și maxilarul dumneavoastră se va vindeca rapid. După aceasta vindecare, un alt implant poate fi montat în același loc. Sau, alternativ, dentistul poate monta o punte, fixând-o de implanturile care s-au fixat bine.
  • Să discutam și despre costuri. În multe cazuri, costul implanturilor nu este mult mai mare decât costul tratamentelor mai „convenționale”, cu punți și coroane. Pe termen lung, veți găsi că implanturile sunt de multe ori o soluție mai rentabilă din punct de vedere financiar.

    Mai exista și alte avantaje ale implanturilor: Daca implantul înlocuiește un singur dinte, nu este nevoie să se șlefuiască din dinții alăturați. Daca ați fi ales o punte, atunci dentistul ar fi trebuit să facă acest lucru și să pună coroane pe acești dinți alăturați, pentru a putea susține puntea.

    Protezele normale pot de asemenea genera unele dificultăți la vorbire sau la mâncare, deoarece protezele se pot mișca puțin. Dar dinții atașați implanturilor nu fac așa ceva, deoarece ei sunt ancorați de maxilar chiar mai bine decât dinții naturali.