Kiseleff Dental
Acasa
Despre noi
Servicii
Preturi
Post-Op
Contact
072-343-3550
Endodonție
Specialitatea dentară care se ocupă cu studiul și tratamentul pulpei dintelui
Tratamentul de canal
Ce este tratamentul de canal ?
Tratamentul de canal (deseori numit tratament endodontic) este necesar atunci când canalul prin care ajung în dinte nervul și vasele de sânge (numit și pulpa dintelui) se infectează din cauza unei carii avansate sau a unui traumatism.
De cele mai multe ori durerile sunt mari. Ele cedează ințial la analgezice, dar în scurt timp este nevoie de intervenția unui dentist. Alteori nu simțiți nici o durere în primele faze ale infecției, nervul se degradeaza, și veti ajunge mai tarziu la dentist - dar consecințele vor fi mai severe. În unele cazuri dintele dumneavoastră se poate înnegri puțin, ceea ce înseamnă că nervul dintelui este în suferință. Acest dinte va necesita un tratament de canal.
Aceste tratamente au renumele de tratamente dureroase. De fapt, însă, majoritatea oamenilor spun că această operație nu este mai dureroasă decât punerea unei plombe. Disconfortul pe care oamenii îl simt înainte de a se decide să apeleze la dentist este mai dureros decât tratamentul de canal în sine.
Ce este pulpa dentara ?
Pulpa dintelui este zona moale din interiorul dintelui. Nervii din structura dintelui merg de-a lungul unor canale care pornesc din cele doua (sau trei) rădăcini ale dintelui și ajung până in zona camerei pulpare, care conține de asemenea și vase de sânge și țesut conjunctiv care hrănește dintele.
Nervul unui dinte nu este strict necesar pentru sănătatea dintelui odată ce acesta a erupt (a ieșit din gingie). Singura lui funcție este cea senzitivă – de a furniza senzații de rece sau de cald. Prezența sau absența nervului nu va afecta funcționarea dintelui.
De ce este nevoie de acest tratament ?
Dacă o carie nu este tratată la timp, țesutul dentar este afectat până în apropierea nervului ce se găsește în canalul dentar.
Infecția se poate răspândi la nivelul nervului, care se degradează. Ea însă nu se oprește aici, se poate extinde și la nivelul osului din jurul dintelui și poate produce un abces.
Un abces este o zona inflamată care colectează puroi și care poate cauza:
umflarea țesuturilor din jurul dintelui, care se poate întinde și către alte zone ale feței, gâtului, sau capului,
degradarea osului în jurul vârfului rădăcinii,
puroiul acumulat in os încearcă să gasească o cale de a ieși la suprafața osului și pot apărea fistule la nivelul gingiilor sau, mai grav, la nivelul pielii, în obraji sau sub mandibulă.
Durerea scade atunci când apare fistula, dar, în unele cazuri, abcesul trebuie incizat printr-o procedura chirurgicală. Simptomele unui abces pot varia de la o durere surdă până la o durere acută, și dintele poate deveni dureros atunci când muscați pe el. Daca tratamentul de canal nu se efectuează curând, infecția se va întinde și s-ar putea sa fie nevoie ca dintele să fie scos.
Ce a afectat dintele ?
Nervul și pulpa dintelui se pot irita, inflama, și infecta, datorită unor carii adânci, unor proceduri dentare repetate pe același dinte, unor plombe foarte mari, unor crăpături sau ciobiri ale dintelui, sau datorităunei traumatism.
Care sunt semnele că îmi trebuie un tratament de canal ?
Acestea sunt:
Durere intensă atunci când mestecați sau aplicați presiune asupra dintelui.
Sensibilitate persistentă (durere) la rece și la cald, chiar și atunci când sursa de rece sau de cald a fost îndepărtată.
Colorarea (înnegrirea) dintelui.
Umflarea gingiilor în jurul dintelui.
O fistula persistentă pe gingie.
Uneori nici un semn nu este prezent.
Tratamentul de canal (procedura)
Această procedură necesită una sau mai multe vizite la dentist.
Primul pas în procedură este radiografia dentară, pentru a vedea forma canalelor și pentru a determina daca exista vreo infecție în osul înconjurător. Apoi vi se va administra o anestezie locală – aceasta nu este însă întotdeauna strict necesară întrucât nervul este poate degradat, dar totuși dentiștii preferă să anestezieze zona pentru a îl face pe pacient mai relaxat și mai confortabil. Apoi, pentru a tine zona uscată, se va pune o folie de cauciuc (diga) în jurul dintelui. Se va face o gaură de acces în dinte. Pulpa, împreuna cu bacteriile și resturile nervului degradat sunt îndepărtate din dinte. Aceasta curățire se efectuează cu un fel de ac-pilă foarte fin. O serie de astfel de pile, de dimensiuni crescătoare, se introduc în canalul tratat și se curată pereții. De îndată ce dintele este curat, canalul poate fi închis și sigilat.
Unii dentiști preferă sa aștepte cam o săptămână înainte de a face acest lucru pentru a putea trata dintele cu medicamentele necesare pentru înlăturarea oricărei infecții. Daca acesta este cazul, o plomba temporară se pune pe dintele dumneavoastră pentru a nu permite contaminarea canalului curățat.
La întâlnirea următoare, pentru a umple interiorul dintelui, o pastă specială pentru sigilare și o substanță numita gutapercă sunt introduse în interiorul dintelui. Dintele se închide cu o plombă.
Ultimul pas va putea fi restaurarea dintelui. Deoarece de obicei un dinte care a avut nevoie de un astfel de tratament este un dinte care a avut o carie foarte mare, sau alte probleme, uneori se va pune o coroană, sau o coroană pe pivot, pentru a-l proteja, sau a preveni eventuala rupere, și pentru a îi reda întreaga funcție de masticație.
Doare ?
Nu. De obicei este folosit un anestezic local și în mod normal nu veți simți mai mult decât atunci când vi se pune o plombă normală. Este posibil să simțiți o oarecare sensibilitate pentru un timp, dar aceasta va dispărea curând.
Ce se întâmplă după tratament ?
Acest tratament vă va elibera de durere. Însă până ce tratamentul dintelui este finalizat (adică până ce plomba permanentă și eventuala coroană sunt puse în poziție) este o idee bună să minimizați masticația pe acel dinte. Aceasta va preveni recontaminarea interiorului dintelui și de asemenea va preveni orice fractură a dintelui fragilizat, până ce el a fost complet restaurat.
In primele zile după terminarea tratamentului, dintele poate fi puțin sensibil datorită ușoarei inflamări a țesuturilor, mai ales dacă ați avut dureri și infecție pe el. Aceste neplăceri pot fi ușor controlate cu analgezice ușoare, disponibile fără rețetă, ca de exemplu Ibuprofen (Advil, Motrin), sau altele. In ceea ce privește îngrijirea danturii, vă recomandam să vă periați dinții ca de obicei. Acest tratament are o rată de succes extrem de mare – peste 95%. Cei mai mulți dinți tratați în acest mod vor dura o viață.
Cum va arăta dintele meu ?
Un dinte tratat pe canal nu va mai avea aceeasi culoare ca cel sănătos, și nici aceeasi rezistență. E recomandabil să i se imbunățească rezistența mecanică prin aplicarea unui pivot în canalele obturate anterior și apoi a unei coroane de acoperire. Dacă se alege varianta unei obturații simple, dintele poate suferi fracturi de-a lungul timpului, unele foarte grave, care necesită extracția lui.
Și dacă mi se întâmplă din nou ?
Tratamentul de canal are o rata de succes foarte mare. Dacă totuși infecția revine, de regulă se poate repeta acest tratament.
Ce se întâmplă dacă nu fac tratamentul de canal ?
Singura alternativă este, din păcate, extragerea dintelui. Odată ce pulpa a fost distrusă, dintele nu se mai poate vindeca, și nu este deloc recomandabil să lăsați un dinte infectat în gură. Chiar dacă unii oameni ar prefera sa scoată dintele afectat, este de regula preferabil să păstrați cât mai mulți dinți naturali cu putință.
Unde pot face acest tratament ?
Tratamentul de canal este o procedură de rutină, și dentistul dumneavoastră este desigur în măsură să o facă. Uneori, însă, veți putea fi indrumat catre un endodont, care este un specialist în astfel de intervenții.
Copyright (c) 2015 KiseleffDental.com. All rights reserved. | Design by the book.